2016. június 25., szombat

Farmfüggőség

Játszol a buszon, vezetés közben a hosszú piros lámpánál, a postán a sorban várakozva, és mindenhol, ahol van pár perced, hogy elővedd a telefonon/táblagéped és gyorsan beállíts egy bányászatot és egy horgászatot?
Nem vagy vele egyedül! Több millió ember játszik nap mint nap. Ha belegondolunk, maga a Farmville 2: Country Escape játék teljesen értelmetlen. Művelünk egy virtuális földet, ahol 30 másodperc alatt megterem a búza, és ahol nagy nehezen kulcsokat gyűjtünk, hogy utána el tudjuk költeni olyan dolgokra, amikből aztán újabb kulcs lesz hasznunk.
Mégis sokszor rabul ejt, képesek vagyunk órákat elnyomkodni, gondolkozni, játszani. De mitől ilyen népszerű? Mert szeretünk nyerni. Mindannyian tudjuk, milyen jóleső érzés a győzelem. Meg tudjuk oldani a játékban felmerülő feladatokat és problémákat. Amikor játszunk, kizárjuk a külvilágot, csak a játékra fókuszálunk, és mindig egy lépéssel előrébb jár az agyunk. Mivel az állandó feladatok és megoldások győzelmi érzést adnak, ezért újabb és újabb feladatokba fogunk bele, így állandóan visszatérünk a játékhoz. Mivel mindent időre kell csinálni, ezért folyamatos a teljesítési kényszer, így ez okozhat egyfajta függőséget.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése